عدد نمادین چهل اکبر یاوریان

از میان عددهای نمادین، چهل، با فاصله ایی چشمگیر، دارای برجستگی، اهمیت و دامنه ایی گسترده است. نقش این نماد در پیشینه ی اغلب پدیده های آیینی، فرهنگی و اعتقادی به روشنی دیده می شود. در محاسبات همه ی مقاطع سنی انسان (و گاه دیگر جانداران)، از روزگاران قبل و بعد از تولد تادوره های نوجوانی، ازدواج، میانسالی،پیری، مرگ و حتی آیین های پس از مرگ و همچنین در مقیاس های مربوط به کار و زندگی، بیماری، درمان و سلامتی، نجوم و گاهشماری و غیره…حضور فراوان آن کاملا محرز است.
نماد چهل طول و عرض جغرافیایی مناطق بسیاری از این کره ی خاکی را در نوردیده و اثرات آن در عمق تمدن های هشت هزار ساله نیز قابل ردیابی ست. با این حال هنوز کسی چرای شکل گیری این نماد و جایگاه وسیع آن را بدست نداده است.

به جرات می توان گفت که اکثریت متون تحقیقی پیرامون نماد “چهل” (که تعداد کمی هم ندارد)، در محاق ابهامات ایده آلیستی خود این نماد گرفتار آمده اند. از این رو در مواردی قادر به ایجاد کمترین نگرش و نتیجه ی علمی نبوده اند.

کتاب چهل ضمن بر شمردن اغلب موارد حضور این نماد در عرصه های گوناگون آیینی و فرهنگی تمدن ها و اقوام کوچک و بزرگ بشری، پژوهشی ریشه شناختی، علمی و عمیق درباره انگیزه احتمالی بوجود آمدن این نماد را در پیش رو گذاشته و پس از شرح چگونگی انحراف از جایگاه خردورزانه اش در فرهنگ پیشرو آریایی ها، در پایان ماحصل پژوهش خود را به اختصار در اختیار مخاطب قرار می دهد.

بی تردید رهیافت به پیشینه و انگیزه خرد محور نماد چهل می تواند راهگشای پژوهشی مفید درباره سایر اعداد نمادین و دیگر نمادها باشد.

دیدگاهتان را بنویسید