نام واژه های اصفهان

ایسنا، فرهنگی و هنری  ۱۰:۱۵:۴۴ ۱۳۹۵/۰۴/۱۵

۹۵۴-۱۹۹۴-۵ كد خبر

نویسنده کتاب نام واژه‌های اصفهان گفت: کتاب “نام واژه‌های اصفهان” پژوهش در اسامی و القاب کهن اصفهان، گام آغازینی برای اصفهان پژوهی است.

اکبر یاوریان در گفت و گو با خبرنگار فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان، با اشاره به موضوع کتاب “نام واژه‌های اصفهان” اظهار کرد: این کتاب پژوهشی در اسامی و القاب کهن اصفهان است که در درازنای تاریخ زمانی که یخبندان و سرما فرصتی برای مهاجران و ساکنان منطقه اصفهان بوده و از نظر من “گَیَه” به معنی زندگی نام داشته می‌پردازد که “گَیَه” می‌تواند از کهن‌ترین نام‌های اصفهان باشد به دلیل اینکه در مقابل کشندگی سرما و یخبندان این گیه است که می‌تواند واژه متقابل و نبردی علیه کشندگی و مرگ در سرما باشد.
وی افزود: حدود ۲۰۰ نام واژه از اسامی کهن اصفهان در این کتاب گردآوری کردم و علاوه براین به تاریخ شناسی، ریشه شناسی، آیین شناسی، گاه شماری شناسی و اسطوره شناسی پیرامون این واژگان پرداختم.
نویسنده کتاب “نام واژه‌های اصفهان” با بیان اینکه این کتاب شامل ۱۵۴ مدخل است، ضمن اینکه با یک مقدمه مفصل و متناسب با بحث آغاز می‌شود، توضیح داد: در ۱۵۴ مدخل، واژگان به ترتیب الفبایی بررسی شده است. تنوع در این واژگان و شنیدن این اسامی مثل آپادان، آیاهیتک، اسپدانه پارایتاکانا ذهنیتی را که اصفهان یک شرایط و یک موجودیت پیچیده است به دست می‌دهد. این گام آغازینی برای اصفهان پژوهی است امید است گام‌های جدیتری برای این هدف برداریم.
یاوریان در خصوص اینکه اصفهان یک اسطوره شهر است گفت:…  در ادوار مختلف این استعداد برای اصفهان وجود داشته است که نگاه نو به اصفهان شود. برای مثال در موسیقی بیات اصفهان در هر دوره که یقیناً با روزگاران فرهنگ و هنری گذشته اصفهان در ارتباط است، شاهد یک جهش در تعریفش هستیم. برای مثال سعدی در گلستان از واژه موسیقی اصفهان به عنوان یک گام جدید نام می‌برد و می‌گوید این فرم جدید و جوان پسند است. گویی در هر دوره نگاه اصفهان می‌خواسته نگاهی نو باشد.
وی ادامه داد: در زیر شاخه‌های بحث فرهنگ، هنر و تمدن اصفهان همیشه شاهد این نگاه نو بودیم. به عنوان شاهدی دیگر بناهای کوه آتشگاه در اصفهان به فرهنگ و تمدنی که بر زیگورات‌ها حاکم بوده است و حتی به دوره هخامنشیان و اشکانیان بر این بناها ساخته شده باز می‌گردد اما در نهایت این مکان به عنوان کوه آتشگاه شناخته می‌شود این آخرین اتفاقی است که برای این کوه افتاده است. شاید به نشانه این کوه بشود نسبت به سایر نشانه‌های فرهنگی اصفهان نگاهی نو و خلاقانه داشت.
نویسنده کتاب “نام واژه‌های اصفهان” افزود: کتاب غریب افتاده است و ما موظف هستیم که از کتاب حمایت کنیم. کسانی که در این راستا گام بر می‌دارند به ضرورت تألیف پی بردند، امیدوارم این آگاهی همگانی شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید